Hoe werken thuisbatterijen?

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

Een thuisbatterij is de perfecte aanvulling op je zonnepaneleninstallatie. Hierin kan je het overschot van je opgewekte energie opslaan en gebruiken op de momenten wanneer je panelen te weinig energie produceren. Maar hoe werkt zo’n batterij nu precies en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat waar je eenvoudig je geproduceerde zonne-energie kan in opslaan zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, zoals ‘s nachts, op een bewolkte dag of tijdens de piekuren. Het fungeert dus als het ware als opslag, zodat je het teveel aan opgewekte zonne-energie niet terug op het net moet zetten.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een onderdeel van een volledig systeem, bestaande uit zonnepanelen met omvormer, een batterij met omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar.

Je zonnepanelen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Die kan je vervolgens ‘stockeren’ in je thuisbatterij voor later gebruik, zelfs tijdens een stroompanne. Hierdoor ben je bijna onafhankelijk van het net en kan je je zelfverbruik naar een hoger niveau brengen.

Kan ik een thuisbatterij combineren met alle types zonnepanelen?

In principe kan elke thuisbatterij gebruikt worden voor het opslaan van energie die je opwekt met je zonnepanelen. Of je een thuisbatterij kan combineren met je huidige installatie kan afhangen van het type omvormer je hebt. Dit laat je dus best even nakijken door een ervaren adviseur.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een thuisbatterij?

Er zijn heel wat verschillende thuisbatterijen op de markt wat de keuze niet makkelijker maakt. Koop daarom steeds een batterij bij een ervaren adviseur en kijk ook naar volgende zaken:

  • Is het een modulair accusysteem? Dan kan je het later uitbreiden naar een grotere capaciteit.
  • Het gewicht van de batterij is ook belangrijk. Als het uit meerdere kleine en lichtere modules bestaat, is makkelijk te vervangen en te verplaatsen.
  • Een slimme batterij bepaald zelf wanneer ze stroom op- en ontladen en verslijten niet zo snel als gewone accu’s.

 

Het aantal laadcycli. Hoe hoger het aantal keer dat de batterij kan op- en ontladen, hoe lager de Levelized Cost of Storage en hoe lager de LCOS, hoe rendabeler de batterij.

Belinus thuisbatterijen

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Doorgaans krijg je 10 jaar garantie bij de aankoop van een thuisbatterij, maar bij Belinus krijg je 12 jaar All-in-one garantie. De Belinus All-in-one garantie is de enige energieopslag batterijgarantie met een uitgebreide dekking van 12 jaar voor de levering van nieuwe en oude onderdelen en voor de installatiekosten.

Met dit geavanceerde garantieplan bespaar je 12 jaar (10.000 cyclus) lang extra kosten op je aankopen.

Wat is de terugverdientijd en rentabiliteit?

Met een thuisbatterij kan je je zelfverbruik eenvoudig doen stijgen van 30% tot wel 70%, wat niet alleen je energiefactuur doet dalen, maar ook de terugverdientijd van je zonnepanelen

De rentabiliteit van je thuisbatterij hangt af van de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik en de capaciteit en levensduur van je thuisbatterij. Gemiddeld kan je rekenen op een terugverdientijd van zo’n 10 jaar in combinatie met zonnepanelen. 

Is een thuisbatterij een slimme investering?

Een thuisbatterij is voor vele redenen een slimme investering. Deze fungeert niet alleen als back-up wanneer je zonnepaneleninstallatie het laat afweten of om onafhankelijker te worden van het stroomnet, maar ook om je zelfverbruik te verhogen, je netkosten te doen dalen en de terugverdientijd van je panelen te verlagen.

Je zonnepaneleninstallatie combineren met een thuisbatterij is dus een slimme keuze!

Interesse in een thuisbatterij?

Neem vrijblijvend contact met een installateurs in jouw buurt!
Deel blog:

Wij staan altijd voor je klaar

Heb je vragen? Wij zijn er om je te helpen

Belinus werd in 2015 opgestart als servicebedrijf voor de engineering en kwaliteitsinspectie van zonnepanelen en is een Belgisch technologiebedrijf met haar hoofdkantoor in Genk, België, en een gerenommeerde aanwezigheid in meer dan 10 landen verspreid over Europa.

Copyright © 2022. All rights reserved.

Website by Tunity

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.