Hoe werken zonnepanelen?

Meer informatie over onze producten?

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zonnepanelen liggen bijna op alle daken en misschien overweeg je zelf ook wel om een installatie op jouw dak te laten plaatsen. Dan is het goed om te weten hoe zonnepanelen nu precies werken. Wij leggen het uit.

Hoe werkt het?

Om te beginnen moet je weten waaruit een zonnepaneleninstallatie bestaat. Dat zijn verschillende onderdelen:

  • zonnepanelen
  • een omvormer, of meerdere micro-omvormers
  • een aangepaste draagstructuur op je dak of in je tuin

 

Zonnepanelen zelf bestaan uit zonnecellen. Deze vangen het daglicht dat op je panelen valt op en zetten het om naar gelijkstroom. Deze stroom kan je niet zomaar gebruiken in je woning. Daar komt de omvormer van pas. Dit systeem zet de gelijkstroom om in wisselstroom, die je dan in je woning kan gebruiken. Zo kan jij genieten van je zelf opgewekte zonne-energie!


Dat is heel kort en simpel uitgelegd hoe zonnepanelen werken. Je kan het proces opsplitsen in 4 stappen.

Hoe werken zonnepanelen?

Stap 1: zonlicht

Het belangrijkste wat je nodig hebt om zonne-energie op te wekken, is uiteraard de zon. Of beter gezegd het zonlicht. Deze energiebron is onuitputtelijk en is daarom ook een vorm van duurzame energie. 

Stap 2: zonlicht opvangen

Om het licht dat de zon produceert op te vangen en om te zetten in stroom, heb je zonnepanelen nodig. Deze worden geïnstalleerd op het dak of in de tuin van je woning en dat best in zuidelijke richting. Om het rendement nog meer te verhogen, worden zonnepanelen idealiter in een hoek van 36 graden geplaatst. Met een installatie op je dak kan je beginnen met het opvangen van zonlicht.

Stap 3: zonne-energie omzetten naar elektriciteit

De energie die de zonnecellen in je panelen opvangen, is gelijkstroom, maar deze kan je niet zomaar in je huishouden gebruiken. Daarvoor hebben we wisselstroom nodig. De omvormer in je installatie zorgt voor deze omzetting. 


Tip: door thuisbatterijen toe te voegen aan je zonnepaneleninstallatie kan je het teveel aan opgewekte wisselstroom ook opslaan en zo ook ‘s nachts of in minder zonnige periodes gebruik maken van je eigen opgewekte stroom.

Stap 4: terug- of bijleveren op het net

Als je minder stroom opwekt dan dat je verbruikt, kan je het nodige verschil van het net halen. Wek je meer op dan dat je verbruikt, kan je het teveel aan zonne-energie ook terugleveren op het net. Hier krijg je dan uiteraard een vergoeding voor, maar je betaalt ook een prijs voor wat je van het net haalt.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Het is een fabeltje dat zonnepanelen enkel werken wanneer de zon schijnt en het warm is. Zonnepanelen werken als het licht is, dus ook in de winter. Dan is het wel minder lang licht dan in de zomer, wat het rendement van je installatie doet dalen, maar je panelen werken nog steeds.

Verschillende soorten zonnepanelen

Nu je weet hoe zonnepanelen werken, moet je ook weten dat er verschillende soorten – of beter kleuren – zonnepanelen bestaan. Namelijk monokristallijne, polykristallijne en amorfe panelen. Je kent ze vast beter onder de naam zwarte (monokristallijne), blauwe (polykristallijne) en dunne film (amorfe) panelen. 

Wat nu het verschil is? Dat zit voornamelijk in de prijs en het rendement. Qua rendement zijn blauwe en zwarte zonnepanelen ongeveer gelijk, dus kiezen veel mensen voor zwarte panelen omdat deze mooier zijn. Blauwe panelen zijn in de meeste gevallen goedkoper, maar daarom niet minder kwalitatief.

De dunne film panelen zijn het minst gekend. Deze zijn ideaal voor op daken met een minder ideale hellingshoek omdat ze flexibel zijn en dus makkelijker geïntegreerd kunnen worden. Daarnaast leveren ze ook op bij een bewolkte hemel of in een schaduwrijke zone. De amorfe panelen zijn goedkoper, maar ook de opbrengst is een pak lager.

Zonnepanelen installeren?

Neem vrijblijvend contact met een installateurs in jouw buurt!
Deel blog:

Wij staan altijd voor je klaar

Heb je vragen? Wij zijn er om je te helpen

Belinus werd in 2015 opgestart als servicebedrijf voor de engineering en kwaliteitsinspectie van zonnepanelen en is een Belgisch technologiebedrijf met haar hoofdkantoor in Genk, België, en een gerenommeerde aanwezigheid in meer dan 10 landen verspreid over Europa.

Copyright © 2022. All rights reserved.

Website by Tunity

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.