IBC-technologie

Wat is IBC-technologie?

De IBC-zonneceltechnologie, ofwel Interdigitated Back Contact, is een technologie die gebruikt wordt bij het maken van Rear Contact – ofwel achtercontact – zonnecellen. Met deze technologie kunnen de zonnecellen in de panelen een hoger rendement bereiken, doordat alle voorcontactroosters naar de achterkant van het paneel worden verplaatst. Op die manier verminder je de beschaduwing aan de voorkant van de cel, wat dus op zijn beurt het rendement verhoogt. 

Het is mogelijk om alle beschaduwingsverliezen te overbruggen met achtercontactzonnecellen als beide contacten aan de achterkant van de cel worden geplaatst. Doordat de dunne zonnecel aan de voorkant gemaakt is van hoogwaardig materiaal, is het nog steeds mogelijk voor de paren elektrongaten om het licht, dat aan de voorkant van de cel geabsorbeerd wordt, aan de achterkant van de cel op te vangen. Dit maakt de techniek zo uniek. 

De werking van IBC-cellen is gecompliceerder dan bijvoorbeeld HJT-cellen (hetero-junction zonnecellen). Dit omdat de stroom van de dragers in twee dimensies plaatsvindt, terwijl dit bij de standaard cellen slechts in één dimensie is.

Daarnaast is het rendement van de IBC-cellen sterk afhankelijk van de Back Surface Field-levensduur en de recombinatie aan de voorkant. Hierdoor is het nodig om silicium wafers van hoge kwaliteit en met een lange levensduur te gebruiken bij de productie.

Ook de uitlijning van de n- en p-gebieden aan de achterkant van de wafer is gecompliceerder. Net zoals het fabricageproces waarvoor geavanceerde reinigingsprocedures en controles op verontreiniging nodig zijn.

IBC-technologie

De werking van IBC-cellen

Interdigitated Back Contact cellen zijn een van de meest gecompliceerde technologieën die gebruikt worden om zonnepanelen te produceren. De werking ervan zit dan ook anders in elkaar dan van traditionele zonnecellen.

Bij traditionele zonnecellen wordt de energieomzetting bereikt door de frontcontacten in de cel te plaatsen. Dat betekent dat om elektriciteit te produceren, fotonen die het oppervlak van de cel bereiken moeten worden geabsorbeerd om elektronen vrij te maken. Als dit niet gebeurt, worden ze doorgelaten of gereflecteerd met een verlies van rendement als gevolg.

Bij IBC-cellen worden de contacten aan de achterkant van de cel geplaatst waardoor er minder schaduw aan de voorkant van de cel ontstaat en er dus minder kans is op rendementsverlies door beschaduwing. De elektronen die gegenereerd worden door het geabsorbeerdezonlicht  kunnen nog steeds verzameld worden aan de achterkant van de cel en omgezet worden.

Het proces van energieomzetting wordt dus als het ware aan de achterkant van de panelen gezet waardoor de IBC-technologiepanelen volledig zwart zijn, veel effectiever zijn dan andere technologiepanelen én ook nog eens een aantrekkelijkere look hebben.

Wij staan altijd voor je klaar

Heb je vragen? Wij zijn er om je te helpen

Belinus werd in 2015 opgestart als servicebedrijf voor de engineering en kwaliteitsinspectie van zonnepanelen en is een Belgisch technologiebedrijf met haar hoofdkantoor in Genk, België, en een gerenommeerde aanwezigheid in meer dan 10 landen verspreid over Europa.

Copyright © 2022. All rights reserved.

Website by Tunity

Belinus is gespecialiseerd in het onderzoek, de ontwikkeling, de productie van innovatieve ultra-efficiënte ultra-zwart zonne-energie dubbelglas, thuisbatterij- en BIPV-oplossingen.